Šta ponijeti sa sobom kada krećemo na putovanje?

PUTNA APOTEKA

Kad god putujemo, u bilo koje godišnje doba, na nekoliko dana ili na duže, mi tada mijenjamo uslove u kojima smo navikli da živimo. Da se ljetovanje ili bilo koje putovanje ne bi pretvorilo u bolovanje, najbolje je da se na vrijeme pripremite i pokušate da izbjegnete neželjene situacije. Mi vam preporučujemo da na put ne krećete bez putne apoteke.

Ako vi ili neko u vašoj porodici boluje od neke hronične bolesti, obavezno sa sobom ponesite standardnu terapiju, dovoljnu za planirano vrijeme na putovanju. Poželjno je da ona bude u ručnom prtljagu. Nikada lijekove ne treba vaditi iz originalnog pakovanja jer ono sadrži i uputstvo za upotrebu.

Preporuka ja da Vaša putna apoteka sadrži preparate:

1.      Lijekove za snižavanje povišene temperature i ublažavanje raznih vrsta bolova

Blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potrebno skidati, ali ukoliko je temperatura iznad 38.5°C,najbolje je uzeti preparate paracetamola, ibuprofena, a preporučuju se i kombinovani preparati koji pomažu kod povišene temperature i kod blažih bolova. Kod djece je najbolje koristiti čepiće ili sirup.

2.  Preparate kod alergija, uboda insekata, opekotina od meduza

Nakon ovakvih povreda pomoći će gelovi kao što su Kamagel, Fenistil gel-ili neki od gelova na prirodnoj bazi. Kod izraženijih simptoma tu su i kreme koje sadrže kortikosteroide - Synopen krem.

3. Preparate kod dijareja (proliva) i ostalih stomačnih tegoba

Stomačni problemi na putovanjima su česta pojava, naročito ljeti. Najčešće su prouzrokovani promjenama u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterijama unijetim u organizam putem hrane, vode ili zbog loših higijenskih uslova. Treba znati da se stomačne tegobe često mogu preventivno tretirati ukoliko nekoliko dana prije polaska ili od prvog dana na ljetovanju (putovanju), uzimamo probiotske preparate koji održavaju nas probavni sistem u dobrom stanju (Linex, Probiotic, Symbiotic kapsule).Takođe, tu su i lijekovi koji se koriste za zaustavljanje dijareje (Enterofuryl stop…)

7.  Sredstva protiv dehidratacije

Ako do proliva ili povraćanja ipak dođe, često je praćen gubitkom tečnosti, elektrolita i energije, pa je potrebno što pre nadoknaditi izgubljenu tečnost, najbolje u vidu čaja, supa i sličnih napitaka. U velikoj mjeri mogu pomoći oralna rehidrataciona sredstva (ORS, Rehidran,Orosal i sl.).

6.  Lijekovi protiv mučnine i povraćanja

Dug put, kako kod odraslih tako i kod djece, može izazvati mučninu i povraćanje pa bi prije polaska trebalo popiti neku od tableta protiv mučnine (npr. Rodavan).

4.  Sredstva protiv opstipacije (zatvora)

Promjena sredine kod velikog broja ljudi može dovesti do problema u probavi, osjećaja nadudosti, težine u stomaku i opstipacije (zatvora). Zbog toga nije loše ponijeti neki biljni laksativ.

5. Preparate u slučaju manjih povreda kože

U slučaju manjih povreda možete i sami pružiti prvu pomoć, a u te svrhe koristiće vam:  hanzaplast, flasteri (steri-strip), sterilna gaza, zavoj, 3% hidrogen, povidon jodid, alkohol, neki antibiotski ili dezinfekcioni sprej protiv infekcije na koži.

8. Preparate za poboljšanje imuniteta

Ukoliko na put idete sa djecom, posebno ako je djete atopijske konstitucije, sklono alergijama ili čestim infekcijama, za jačanje imuniteta i očuvanje opšteg dobrog stanja organizma se u ljetnjem periodu može preventivo koristiti neki sinbiotik - kombinacija probiotika i prebiotika (ProbioKid immuno), kao i vitamin C ili nešto drugo što vama i vašem djetetu odgovara iz ovog portfolija.

Osim o dječijem imunitetu trebamo voditi računa i o svom organizmu. Tu su preporuke vitaminsko mineralnih preparata (B kompleks, Vitamin C, cink) ili preparata na bazi propolisa. Za sve informacije i

dodatne savjete može te se obratiti našem stručnom osoblju.

9. Sredstva za zaštitu od sunca

Na plaži je obavezno kožu lica i tijela zaštititi kvalitetnim kremama sa visokim zaštitnim faktorom. Dijete treba zaštititi kremama sa visokim zaštitnim faktorom, F30 do F50, i to ne samo ukoliko je direktno izloženo suncu, već i kada je oblačno, kao i kada je u vodi. Preporuka je ipak da se djeca nikada, a pogotovo ne u dužem vremenskom periodu, ne izlažu suncu. Na tržištu je velika ponuda ovih preparata, raznih proizvođača i cjenovnog ranga: Avene, Eucerin i sl. Ono što se posebno preporučuje je upotreba dijetetskih preparata koji na prirodan način pripremaju kožu za sunčanje i stimulišu pigmentaciju jer sadrže antioksidanse, i to su beta-karoten, likopen i vitamin E. Takođe, kombinacija kalcijuma i beta karotena u šumećem obliku se toplo preporučuje zbog višestruke koristi. Takvi preparati su idealni kao priprema za sunce i ten. Smanjuju eventualne simptome alergije ,a pri tome se unese dodatna količina tečnosti. Ovi proizvodi se piju 7 dana prije izlaganju suncu ili solarijumu, kao i pri intenzivnom sunčanju (svi preparati koji sadrže beta karoten).

10. Antibiotici, da ili ne?

Često postavljano pitanje je da li na put treba nositi antibiotike? Po pravilu NE, izuzetak je ako ljekar propiše. Samo u tom slučaju se antibiotik nosi na putovanje.

11. Kako u inostranstvu da nađete svoj lijek

I na kraju, evo još jednog savjeta:

Ukoliko se nalazite u inostranstvu, a potreban vam je određen lijek, trebate znati da se lijek koji uzimate neće isto zvati u svakoj zemlji u koju putujete. Potrebno da znate tzv. Internacionalno Nezaštićeno Ime lijeka (INN), jer pod tim imenom možete naći lijek u bilo kojoj zemlji svijeta. Ne zaboravite da morate znati i oblik lijeka (tablete, kapsule, sirup, supozitorije) i njegovu jačinu. Da bi izbjegli da pamtite ove informacije, najbolje je da svoj lijek nosite u originalnoj ambalaži. Svaki kolega farmaceut bilo gdje u svijetu će na osnovu podataka koje se nalaze na originalnoj ambalaži naći odgovrajuću paralelu vašeg lijeka. Paralelan lijek je lijek istog sastava,doze i oblika, ali drugog proizvođača i to nikako nije zamjena, već isti lijek.

Sa “putnom apotekom“ ipak ne treba pretjerivati. Važno je da sa pripremama počnete na vrijeme i spremno dočekate putovanje. Zato se posavjetujte sa svojim farmaceutom šta vam je od ovog neophodno. Takođe, on će vam i cijenovno naći ono što vam najviše odgovara.

Zato smo mi za vas pripremili dnevne, sedmične i mjesečne AKCIJE.

MI ŠTEDIMO VAŠE VRIJEME!!!!