Odgovori farmaceuta

Kako razlikovati gripu i prehladu i na koji način ih liječiti?

Prehladu i gripu uzrokuju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početku bolesti jer imaju neke zajedničke simptome, pa je važno znati. Gripa slabi tijelo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što može da dovede do niza komplikacija, pogotovo kod hroničnih bolesnika, starih osoba i djece.

1. Kada počinju prvi simptomi i koja je razlika?

Prvi simptomi prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osjećajem peckanja u grlu koji se polako postaju intenzivniji.

Gripa nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg osjećeja zdrave osobe pa do bolova u čitavom tijelu za samo nekoliko sati.

Grlobolja i iscjedak iz nosa prvi su smptomi bolesti koje se pojavljuju i kod gripe i kod prehlade, ali se i znatno razlikuju. 

Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane boliti i nakon toga slijedi prozirni sekret iz nosa. Kod ovih simptoma mogu vam pomoći  preparati morske soli u obliku spreja ili kapi. Postepeno taj sektet postaje obilniji, gušći i žut, a nos je čitavo vrijeme začepljen i negdje tek treći do peti dan stanje se poboljšava.Tu se preporučuju dekongestivi (preparati u obliku spreja ili kapi sa supstancom koja sprečava i smanjuje otok sluznice). Što se tiče kašlja on je produktivan sa mnogo gustog i sluzavog sekreta, pa je potrebno uzimati preparate za iskašljavanje ( tablete, šumeće tablete ili sirupe) sa što više tečnosti da bi se taj gusti i sluzavi sekret lakše izbacio.

Kod gripe tok upala ne ide na takav način, sekret ostaje isti po nekoliko dana ne mijenjajući svoju teksturu, obično ne postaje gust i sluzav s vremenom kao kod prehlade. Kašalj obično ostaje suh i neproduktivan te je potrebno je uzimati neke od pastila za grlo i sirupa za umirenje kašlja (sirupi od bijelog sljeza ili bokvice ili pak nešto od ječih preparata hemijskog sastava) za šta je najbolje da se posavjetujete sa svojim farmaceutom.

2. Koliko je visoka tjelesna temperatura kod prehlade/gripe?

Kod prehlade začepljen  nos i osjećaj malaksalosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva izazivaju i glavobolju i blagi osjećaj groznice, sa nižim temperaturama.

Kada je riječ o gripi takvi su simptomi puno intenzivniji javljaju se bolovi u cijelom tijelu, može da dođe i do skoka temperature do i preko 40°C. U borbi protiv visoke temperure treba uzimati antipiretike (preparate protiv bola i temperature). To za odrasle mogu biti preparati na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline, ibuprofena........ U dozama za odrasle, u odnosu na tjelesnu masu te dovoljno dugo, pa je najbolje i za ovo da se posavjetujete sa svojim farmaceutom. 

3. Koliko dugo traje prehlada/gripa?
Vrhunac prehlade najčešće dostiže dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon sedam dana dana. Prehlada kao i svi njenii simptomi bi se  trebali u potpunosti povući tri, maksimalno četiri sedmice nakon pojave prvih simptoma. Kod gripe simptomi iscrpljuju tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nekoliko sedmica, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma. Zbog toga je uz simptomatsku terapiju potrebno pa i obavezno uzimati preparate za imunitet. Takvi preparati ne samo da pomažu ublažavanju simptoma već pomažu i bržem ozdravljenju te skraćuju dužinu trajanja bolesti.

4. Ukratko

Bilo da se radi o prehladi ili gripi da bi se život učino konfornijim i bolest skratila potrebno je uzimati kombinovanu terapiju koja se sastoji u najvećem broju slučajeva od:

  • preparata za imunitet,
  • preparata protiv boli i/ili temperature,
  • sprejeva ili kapi za nos,
  • preparata za grlo i/ili preparata protiv kašlja.

Naravno uz sve to topla supa, svježe voće i povrće, te čist vazduh odnosno provjetravanje prostorija su svakako dobro došli, jer sami prirodni preparati nikako ne mogu obezbijediti brz i kompletan oporavak. Za tačan odabir preparata najbolje se obratiti svom farmaceutu,jer od svakako on zna šta je najbolje za Vas, a u slučaju komplikacija simptoma obavezno se javiti ljekaru. Takođe naglašavam da je ovaj članak informativnog i savjetodavnog karaktera.

Najčešća pitanja

Šta ponijeti sa sobom kada krećemo na putovanje?

Da se ljetovanje ili bilo koje putovanje ne bi pretvorilo u bolovanje, mi Vam preporučujemo.

Detaljnije

Bol ili bolovi, kako reagovati?

Šta je to bol ?

Detaljnije

Afte - šta su, kako nastaju te kako ih liječiti?

Nastanak afti prati peckanje, a ponekad i intenzivna bol na zahvaćenom području.

Detaljnije

Kako razlikovati gripu i prehladu i na koji način ih liječiti?

Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita - simptomi su gripe koju je potrebno odležati i svakako uzimati vitaminske preparate sa dosta tečnosti.

Detaljnije

Povišena temperatura kod beba i djece?


Da li i kada treba snižavati povišenu tjelesnu temperaturu? Šta i na koji način koristiti?

Detaljnije

Kako da popravim imunitet?


Popravljanje imuniteta nije lak zadatak.

Detaljnije