Odgovori farmaceuta

Povišena temperatura kod beba i djece?


Načini mjerenja tjelesne temperature

Postoje dva načina mjerenja tjelesne temperature koji se  smatraju standardnima:

  1. Mjerenje rektalne temperature (u guzi), kod novorođenčadi i dojenčadi (djece u dobi do godinu dana) u trajanju od minimalno 3 minute,
  2. Mjerenje aksilarne temperature (pod pazuhom), kod djece starije od godinu dana u minimalnom trajanju od 5 minuta ili do pojave zvučnog signala na digitalnom termometru.

Kod navedenih načina mjerenja možemo upotrebljavati alkoholni ili digitalni termometar. Upotreba živinog termometra je zabranjena, između ostalog zbog toksičnosti žive.

Ostali načini mjerenja (dodirom kože, infracrvenim termometrom - za mjerenje temperature u uhu, termosenzitivnom trakom - za mjerenje temperature na čelu i sl.) su metode koje nam služe da se orijentišemo da li je temperatura povišena ili ne. Ako sumnjamo da je temperatura povišena potrebno je djetetu izmjeriti temperaturu jednim od dva ranije navedena standardna načina.

Normalna i povišena tjelesna temperatura

Normalna tjelesna temperatura kod aksilarnog (pod pazuhom) mjerenja iznosi 36-37 °C, a kod rektalnog mjerenja 0,5 °C više odnosno 36,5-37,5 °C.  Vrijednosti iznad 38,5 °C (a kod djece koja su već imala epizode konvulzija pri povišenim temperaturama i vrijednosti već iznad 38 °C) zahtijevaju provođenje mjera za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Načini snižavanja povišene temperature su:

  • Prvi način snižavanja povišene tjelesne temperature je kupanje djeteta u mlakoj vodenoj kupci. Početna temperatura kupke trebala bi biti kao i kod uobičajenog kupanja (između 35-37 °C), s time da se odmah po stavljanju djeteta u kadicu ili kadu počne dolijevati hladnija voda, tako da temperatura kupke kroz sljedećih nekoliko minuta padne za nekoliko stepeni (na 28-32 °C). Kupanje (djece koja sjede u kadi uz konstantno polijevanje trupa) treba trajati minimalno pola sata.

Mlake kupke najbolji efekt postižu u kombinaciji s antipiretikom (lijekom za snižavanje temperature). Kupke uz primjenu antipiretika, treba primijeniti odmah kod trenutno izmjerenih vrlo visokih temperatura ili ukoliko nakon primjene antipiretika nije došlo do zadovoljavajućeg pada povišene tjelesne temperature.

  •  Drugi način je davanje odgovarajućih lijekova (antipiretika) u odgovarajućim dozama.

Djeci se ne smiju davati preparati na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin...).

Paracetamol je lijek prvog izbora kod liječenja povišene tjelesne temperature kod djece. Na tržištu se nalazi u formi sirupa ili čepića za rektalnu primjenu. Primjenjuje se u dozi od 10-15 mg/kg svakih 4-6 sati, maksimalna dnevna doza iznosi 60 mg/kg/24 sata. 

Ibuprofen je drugi lijek koji se preporučuje kao antipiretik, namjenjen je za primjenu kod djece starije od 6 mjeseci. Na tržištu se nalazi u formi sirupa. Kao antipiretik se primjenjuje u dozi 5-10 mg/kg svakih 6-8 sati. 

 Najvažnije je u navedenim slučajevima obratiti pažnju na ispravno doziranje i redovnu primjenu odabranog lijeka.

Dodatne mjere
Kod povišene tjelesne temperature, uz gore navedeno preporučuje se mirovanje, adekvatan unos tečnosti, lagana ishrana (važniji je adekvatan unos tečnosti nego hrane). Takođe, djeci je potrebno davati i rehidratacijska sredstva, odnosno gotove preparate za kućnu upotrebu koji sadrže elektrolite (tzv. oralna infuzija).

Odmah se javiti ljekaru - ukoliko je izmjerena temperatura viša od 38,5 °C rektalno kod djece mlađe od 3 mjeseca ili je temperatura viša od 41 °C kod ostale djece, te ako povišena temperatura traje duže od 2-3 dana praćena sa još simptoma (osip, glavobolja, povraćanje, proliv...).

Ovaj tekst je informativnog karatera i ne može se koristiti u dijagnostičke svrhe.

Najčešća pitanja

Šta ponijeti sa sobom kada krećemo na putovanje?

Da se ljetovanje ili bilo koje putovanje ne bi pretvorilo u bolovanje, mi Vam preporučujemo.

Detaljnije

Bol ili bolovi, kako reagovati?

Šta je to bol ?

Detaljnije

Afte - šta su, kako nastaju te kako ih liječiti?

Nastanak afti prati peckanje, a ponekad i intenzivna bol na zahvaćenom području.

Detaljnije

Kako razlikovati gripu i prehladu i na koji način ih liječiti?

Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita - simptomi su gripe koju je potrebno odležati i svakako uzimati vitaminske preparate sa dosta tečnosti.

Detaljnije

Povišena temperatura kod beba i djece?


Da li i kada treba snižavati povišenu tjelesnu temperaturu? Šta i na koji način koristiti?

Detaljnije

Kako da popravim imunitet?


Popravljanje imuniteta nije lak zadatak.

Detaljnije