Bol ili bolovi, kako reagovati?Bol je osjećej koji se javlja kada nam tjelo šalje signal da nešto nije kako treba. Ljudi često ignorišu simptome koje im šalje organizam, pa na iznenadne bolove u glavi, pritisak u prsima, težinu u želucu ili učestale bolove u leđima ne reaguju i zanemaruju ih. Nema dijela tjela u kojem se ne može javiti bol. Za neke bolove možemo sami reagovati, a neke pak ne smijemo zanemariti već ako ih prepoznamo potrebno je što prije javiti se nadležnom doktoru.

Trnci u dlanovima ili stopalima koji se osjete nakon dugog držanja ruke ili noge u nekom nepravilnom položaju nastaju kao posljedica sprečavanja normalne cirkulacije. Problem je kad se taj neugodni osjećaj u rukama i nogama javi bez nekog posebnog razloga. Tada se po pretpostvkama radi o perifernoj neuropatiji čiji su simptomi kao što su trnci, ukočenost i osjećaj pečenja gotovo obavezni. Najčešče se javljaju kao posljedica razvoja dijabetesa i alkoholizama, a oštećenje živaca mogu izazvati i mehaničke povrede, infekcije i toksini. Za ublažavanje simptoma pomažu analgetici i dijetetski suplementi (preparati magnezijuma, ginka, lokalni gelovi i kreme...). Često se liječenje temelji na fizikalnoj terapiji, a ponekad je potreban i neurohirurški zahvat.  Za detalje je najbolje posavjetovati se sa farmaceutom koji će vas uputitit doktoru ako procijeni da su simptomi alarmantni.

Fibromijalgija je hronično stanje ili bolni sindrom koji je karakterističan za bol u mišićima, ligamenatima, tetivama te umor. Ponekad pacijenti koriste najrazličitijie moguće tretmane kako bi doznali šta im je. To je bolest koja češće pogađa žene, i opisuje se kao bol koja se javi u leđima, laktovima ili vratu, te nerijetko se zna javiti glavobolja popraćena nesanicom. Fibromijalgija može isprovocirati pojavu anksioznosti i depresije. Analgetici su u najvećem broju slučajeva lijek izbora, naravno preporuka je i dodatna terapija dijetetskim suplementima.

Gore opisani bolovi se mogu riješavati samomedikacijom i konsultacijom sa farmaceutom, dok se ozbiljniji bolovi moraju tretirati pod kontrolom doktora. Samomedikacijom se rješavaju glavobolja, zubobolja ili neki drugi bol koji kratko traje i rijetko se javlja.

Obratite pažnju ako Vam se dešavaju ovakvi bolovi:

Glavobolje koje nastaju iznenada kao da "sijevne munja", bolne su i nerijetko imaju ozbiljnije posljedice kod onih koje dugo traju. Sijevajuća bol u glavi može biti znak moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada. Moždani udar nastaje kada krvni ugrušak, putujući kroz tijelo, dođe do mozga, dovede do začepljenja moždane arterije koja može dovesti do ishemije određenog dijela mozga ili pucanja tog dijela arterije. Osim nagle glavobolje, moždanom udaru prethode neurološki ispadi, kao što su kada stvari ispadaju iz ruke, nerazgovjetan govor, tzv. mutne slike i slično. Prolazni ishemijski napad je neka vrsta “mini moždanog udara” i simptomi mogu biti vrtoglavica, privremeni vizualni problemi, a ponekad možemo kao provjeru takvoj osobi dati da nešto napiše pri čemu ona to ne može adekvatno učiniti. Ako se takva bol javlja često a tu su još i drugi simptomi, treba otići neurologu.

Prvih par sati od javljanja ovakvih simptoma je jako bitno i za spašavanje života i za posljedice koje mogu nastati.

Bol u stomaku koji nije posljedica prejedanja znak su za oprez. Uzrok bola mogu biti bubrezi i slijepo crijevo. Bol u donjem desnom dijelu stomaka, obično nam govori o  upali slijepog crijeva. Bol u gornjem dijelu stomaka nas često upozorava na upalu žuči i upalu gušterače, mada je upala gušterače rijedak slučaj, pogotovo ako nema pridruženih simptoma i hroničnih stanja ( alkoholizam, akutni pankreatitis...) te se rijetko javlja kod mlađih ljudi. Slična se bol javlja i kod hepatitisa. Ako se javljaju ovakvi  jaki, neobjašnjivi, ponavljajući ili iznenadni bolovi u stomaku, neophodno je odmah se javiti doktoru.

Kod bakterijske infekcije urogenitalnog sistema tkivo je, zbog upale, crveno, natečeno i bolno. Neliječena upala genitalnih organa dovodi do jake i konstantne boli u zdjelici. Iz prakse smo svjedoci da su ovakvi bolovi i upale vrlo česte, pogotovo kod mladih djevojaka. Vrlo često pristupa se samomedikaciji što je totalno pogrešno i nedopustivo. Ove upale su praćene različitim simptomima kao što su često mokrenje ili bolovi u stomaku. I ciste na jajnicima mogu da uzrokuju slične bolove, što još jednom implicira ozbiljnost problema i obavezno javljanje doktoru.

Bol u nogama koja se javi ničim izazvana nikako se ne bi smjela zanemariti jer se možda radi o trombozi na donjim ekstremitetima. Vene popuštaju, noge natiču i jako su bolne a to bi se moglo dovesti do zastoja krvi i dolazi zbog stvaranja ugrušaka (tromba) te do razvoja bolesti tromboze. Ugrušci bi mogli dovesti do niza ozbiljnih stanja ako dođe do njegovog "otkidanja" i tada je moguća migracija kroz vensku cirkulaciju i " zaglavljivanja tromba" a dalje do niza patoloških stanja. Tromboza se može spriječiti zdravim načinom života i prevencijom. Iz ovog razloga se osobe s trombozom i pušači trebaju što više kretati i usvojiti zdrav način života.

Zato oprez, nije svaka bol bezazlena.