Afte - šta su, kako nastaju te kako ih liječiti?Afte su male, bolne i recidivirajuće lezije (ranice), koje se najčešće pojavljuju na sluznicama usne duplje odnosno na unutarašnjoj površini usana, jezika, obraza ili mekog nepca.

Mjesto gdje se afte pojavljuju je jedan od bitnih faktora razlikovanja od oštećenja uzrokovanih virusom - herpes simplex. Herpesa, se uglavnom javljaja na koži i rubnim djelovima kože i sluzokože. Uzrok afti nije u potpunosti jasan, mada često nastaju i kao posljedica mehaničkih oštećenja sluzokože.

Uz pojavu afti najčešće se vežu sljedeća stanja:

 • Emotivni stres (zbog pojačanog lučenja hormona kortizona),
 • Fizička iscrpljenost,
 • Ishrana - manjak vitamina i minerala, odnosno nedovoljan unos istih,
 • Malokrvnost odnosno anemija (zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B grupe),
 • Smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi - pad imuniteta, alergije,
 • Lokalna trauma (mehanička ostećenja-ugriz),
 • Usporena cirkulacija u krvnim sudovima epitela,
 • Metabolički poremećaji,
 • Hormonski poremećaji (upotreba hormonske terapije, kontraceptiva..),
 • Hronične bolesti koje dovode do slabljenja imunog sistema,
 • Kao i dugotrajna upotreba neki lijekova: acetil salicilne kiseline, lijekovi iz grupe NSAL (nesteroidni antiinflamatorni lijekovi), antibiotici, nikotinski preparati te lijekovi protiv gljivica.

Vrste afti:

 • Male afte - imaju promjer manji od jednog centimetra, a kod nekih mogu se javljati kontinuirano tokom nekoliko uzastopnih mjeseci. Vrlo bolne, male, nisu praćene opštim poremećajem zdravlja i zarastaju bez ožiljaka.
 • Velike afte - imaju promjer veći od jednog centimetra, a najčešće su smještene na rubovima jezika, sluznici obraza, mekom nepcu i resici. One u većini slučajeva nisu bolne, ali mogu dovesti do opštih poremećaja zdravlja, praćenih povišenom tjelesnom temperaturom i bolovima u zglobovima. Velike afte sporo zarastaju i mogu ostaviti ožiljke.
 • Herpetiformne afte - pojavljuju se na sluznici usne šupljine, a najčešće ispod jezika. Manifestuju se kao veliki broj sitnih ranica, koje su veoma bolne i smještene su na upaljenoj i otečenoj sluznici. U slučaju herpetiformnih afti pojačano je izlučivanje pljuvačke, a gutanje i govor su otežani. Uobičajeno traju 7-14 dana.

Liječenje:
Nekoliko dana prije izbijanja afti, može se osjetiti svrbež ili peckanje. Ako ste inače skloni pojavi afti, važno je da već pri pojavi simptoma  počnete s liječenjem i prevencijom. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova. Od lijekova se u terapiji najčešće koriste kortikosteroidne kapi ili masti, u slučaju velikih afti mogu se koristiti i injekcije kortikosteroida, ali takvu terapiju isključivo propisuje ljekar.

Kod svog farmaceuta uz savjet možete dobiti preparate za spriječavanje sekundarne infekcije i to antiseptike kao što su hlorheksidin ili heksetidin.

Za ubrzavanje zacijeljivanja mogu se koristiti preparati na bazi vitamina B6, lizozima i propolisa. Za ovu svrhu postoji veliki broj preparata u obliku gela, krema, masti ili kapi. U slučaju izrazito bolnih afti preporučuje se lokalni anestetik u gelu ili spreju.

Pored ovoga, veoma je bitna dopuna ishrani radi jačanje imuniteta uz pomoć preparata na bazi komplexa B vitamina, vitamina C, cinka i selena, kao i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Naša preporuka je da se obratite farmaceutu koji će Vam na osnovu Vašeg zdravstvenog i finansijksog stanja preporučiti odgovarajući preparat.